Održano predavanje i prezentacija projekta “Reci NE ovisnosti!”

U učionici udruge UZOR u četvrtak, 19. 12. 2020. godine, održano je predavanje “Reci ne ovisnosti – Podizanje svijesti o novim ovisnostima među učenicima, roditeljima i nastavnicima”, koje je vodila sveučilišna prof. dr. Snježana Šušnjara uz druge goste te članove projektnog tima.

“Projektom „Reci NE ovisnosti! Podizanje svijesti o novim ovisnostima među učenicima, roditeljima i nastavnicima“ smo željeli mladima približiti i prezentirati tipove ovisnosti i povećati svijet o tome što su sve ovisnosti i o čemu sve možemo biti ovisni. Velika većina aktivnosti u početku izgledaju bezazleno, ali u konačnici mogu prerasti i u ovisnost te time izazvati ozbiljne probleme.

Samokontrola je jedna od najvažnijih „posebnih vještina“ koje mladima treba usaditi u što ranijoj dobi kako bi se mogli oduprijeti pritiscima društva i reći „NE“. Na području općine Busovača je uočen problem sa raznim vrstama ovisnosti te smo ga ovim projektom pokušali ublažiti i pojačati svijest o njima.

Središnja osoba zadužena za predavanja i radionicu je bila, kao što je i planirano, naša dugogodišnja suradnica sveučilišna profesorica Snježana Šušnjara. Profesorica radi kao redovita profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na polju odgojne nauke te se još jednom pokazala kao odličan predavač i voditelj radionice.

Predavanja profesorice Snježane smo organizirali u učionici naše udruge gdje održavamo tečajeve stranih jezika uz praćenje svih epidemioloških preporuka u cilju od zaštite prijenosa Covid 19 virusa.

Naglasak uvodnih predavanja je bio na tome da se „kritična skupina“ upozna o samom problemu ovisnosti te kako i zašto neka aktivnost postaje ovisnost. Ovisnost ne samo da ugrožava pojedinca, nego u konačnici se odražava i na obitelj, ali i društvo u cjelini. Uz to profesorica je pripremila kviz u kojem su se polaznici radionice natjecali tko će osvojiti više bodova u poznavanju tipova ovisnosti i vrsta opojnih sredstava koji su najčešće zastupljeni u našim sredinama.

Među sudionicima predavanja i kroz razgovor uočili smo da smo pravilno detektirali problem ovisnosti među mladima u Busovači koji uključuju alkohol, cigarete, kocku te konzumiranje marihuane kao oblika zabave dijela srednjoškolaca. Mladi su svjesni da to potencijalno može izazvati ovisnost, ali uglavnom samouvjereno tvrde da imaju stvari pod kontrolom.

Igre na sreću same po sebi su postale lako dostupne i na mobilnim uređajima te postaju „skrivena“ ovisnost koju rijetko tko može primijetiti s obzirom da uglavnom nemamo uvid u nečije mobitele pa tako i u mobitele naših mladih. Vrlo lako je kupiti bonove ili „kredite“ koji omogućavaju online klađenje i igranje drugih kockarskih igara. Veoma je važno da kroz razgovor smo došli do podataka da su učenici svjesni tih problema. Osim toga, alkohol je također prilično lako dostupan, što u kafićima što u trgovinama, iako je službeno zabranjen.

Nakon obrađivanja „starih“ ovisnosti, provjerili smo sa sudionicima jesu li svjesni novih ovisnosti poput ovisnosti o igricama, društvenim mrežama, internetu općenito te kakve posljedice ima to po život mladih ljudi.

„Nove ovisnosti“ su sudionici također prepoznali kao opasnosti, ali sa znatno manje opreza pristupaju i smatraju da nisu toliko ozbiljne i prisutne. Što ostavlja mjesta za buduće projektne aktivnosti kako bi pojačali svijest naše lokalne zajednice o važnosti odgovornog korištenja modernih tehnologija. Ovisnost o video igricama je dijelu mlade populacije postao veliki problem jer moderni mobilni uređaji omogućavaju igranje u pokretu te pojedinci koriste svaki slobodni trenutak za igranje.

Kvizom i nagradom osobi koja je osvojila najviše poena profesorica je učinila predavanja zanimljivim te interaktivnim. Kviz se pokazao kao izvrstan alat za provjeru naučenog znanja i kako bi se još više mladi zainteresirali za temu ovog projekta.

Osim održavanja radionica i predavanja, projekt je pratila medijska promocija putem društvenih mreža, službene Internet stranice udruge te portala Radio Busovače i Internet medija Grad Busovača. Naša službena stranica funkcionira kao medij te prvenstveno njome medijski plasiramo sve naše aktivnosti.

Kako smo i zadali sebi u ciljevima projekta, proveli smo i online istraživanje među populacijom od 10 do 18 godina s pitanjima vezanim uz razne tipove ovisnosti. U realizaciji ovog dijela projekta su nam pomogli uposlenici busovačkih škola. Rezultate istraživanja smo prezentirali sredinom mjeseca prosinca u prostorijama naše udruge. Realizaciji ove ankete uvelike je pomogla i situacija s online nastavom te su i učenici i nastavnici prihvatili provođenje putem Google Form aplikacije.

Rukovodstvo udruge UZOR smatra projekt “Reci NE ovisnosti! Podizanje svijesti o novim ovisnostima među učenicima, roditeljima i nastavnicima” uspješnim te usprkos otežavajućim okolnostima vezanim uz pandemiju korona virusa uspjeli smo uspješno realizirati projekt.

Udruga za održivi razvoj “UZOR” ima za cilj pokrenuti lokalnu zajednicu da djeluje preventivno u cilju sprječavanja pojave ovisnosti kod mladih i smatramo da se ovom temom društvo treba baviti kontinuirano, odnosno nakon realizacije ovog projekta nastavit ćemo aplicirati na slične natječaje i pokušati ostvariti cilj upoznavanja što većeg broja mladih o opasnostima svih vrsta ovisnosti.”

Udruga UZOR

Posljednje vijesti

Upis u tijeku: U našem gradu u srijedu počinje ‘Ljetna škola glume’

Udruga UZOR iz Busovače i Gradsko kazalište mladih Vitez i ove godine organiziraju „Ljetnu školu glume“ u Busovači. Ljetna škola...

NAJAVA: U nedjelju četvrta interaktivna radionica, za djecu koja dolaze već 4. put besplatna

U organizaciji udruge UZOR iz Busovače i HUM-a u Središnjoj Bosni, prošlu je nedjelju u Busovači održana treća u...

III. interaktivne radionice -PRAVILA U PROMETU I RODNI STEREOTIPI

U nedjelju su uspješno realizirane još dvije ljetne interaktivne radionice za djecu uzrasta od 3 do 10 godina. Prva...

Sutra u Busovači treća ljetna radionica za djecu

U organizaciji udruge UZOR iz Busovače i HUM-a u Središnjoj Bosni, prošlu je nedjelju u Busovači održana druga u...

FOTO | Još jedna nedjelja obilježena ljetnim interaktivnim radionicama u Busovači za djecu od 3 do 10 godina

Udruga UZOR iz Busovače i HUM u Središnjoj Bosni uspješno su i ove nedjelje realizirali još jednu ljetnu interaktivnu...

Predstavom “Tartuffe” kazalištaraca iz Busovače zatvoren 3. busovački festival BuFEST

Briljantnom premijerom predstave "Tartuffe" mladih Busovačkih kazalištaraca svečano je zatvoren 3. Busovački kazališni festival BuFEST. Do posljednjeg mjesta ispunjena...

Istaknute vijesti

Pročitajte i ovoUZOR
Pridružite nam se...