Na okruglom stolu “Mladi za bolje sutra” predstavljen Nacrt Strategije za mlade KSB

0
320
Udruga za održivi razvoj UZOR organizirala je sinoć u Busovači okrugli stol pod nazivom “Mladi za bolje sutra”. Cilj okruglog stola bio je prezentiranje inicijative za izradu Nacrta Strategije za mlade Županije Središnja Bosna koju je pripremila i prezentirala zastupnica u Saboru Županije Središnja Bosna Suzana Krišto. Uz navedeno, na okruglom stolu razgovaralo se o trenutnom stanju, problemima i potrebama mladih te prijedlozima i mjerama za rješavanje istih. Posebna pažnja bila je usmjerena na promociju Zakona o mladima FBiH – normativnog akta institucija vlasti s programskim pristupom djelovanja prema mladima, a što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja te ciljeve zakona i mjere za realizaciju istih.

Uz zastupnicu Krišto, na okruglom stolu govorio je i predsjednik UZOR-a Dario Plavčić, predstavnica Povjerenstva za mlade Općine Busovača Vildana Kulić, predsjednik Općinskog vijeća Busovača Josip Mravak, a moderator je bio Bojan Petrović. Okrugli stol svojim dolaskom, između ostalih, podržao je i načelnik Općine Busovača Asim Mekić, pomoćnica načelnika Željka Vujica, predsjednik Povjerenstva za mlade Hikmet Suljić i predsjednica OO HDZ BiH Busovača Mirjana Plavčić.
Predsjednik UZOR-a Dario Plavčić u svom obraćanju predstavio je dosadašnji rad i ciljeve ovog nevladinog udruženja:
„Udruga za održivi razvoj UZOR osnovana je s ciljem poticanja održivog razvoja lokalne i regionalne zajednice kroz naglasak na socijalno održivo poduzetništvo. Ove ciljeve udruga planira ostvariti kroz razne edukacije, programe intelektualne pomoći onima koji želi započeti vlastiti biznis ili poboljšati svoje poslovanje, a sve kroz savjete naših članova koji imaju iskustvo u pisanju projekata i pokretanju vlastitog biznisa. Uz to, udruga za cilj ima posvetiti posebnu pažnju mladima u Busovači i Središnjoj Bosni kroz promicanje i podršku organizaciji njihovih aktivnosti i projekata. Posebnu pažnju udruga UZOR posvetit će potrebama busovačkog društva pa će tako svoj rad u određenoj mjeri usmjeriti i na sport, kulturu i zabavu. Želimo biti podrška svima onima koji žele nešto pozitivno raditi i napraviti u našoj sredini, a sinoćnji okrugli stol i zaključci istog su odličan početak“, kazao je Plavčić te spomenuo izreku „Ako promijenimo naše misli, svijet oko nas se mijenja“.
Zastupnica u Saboru Županije Središnja Bosna i autorica Nacrta Strategije za mlade Županije Središnja Bosna kazala je: „Izražavam zadovoljstvo što sam večeras mogla razgovarati s mladim osobama iz Busovače kao i iz drugih općina ŽSB, na tribini koju je organizirala udruga mladih UZOR. Razgovarali smo o aktualnom problemu, problematici mladih osoba, o implementaciji Zakona o mladima FBiH koji je donesen 2010. godine“, istaknula je zastupnica Krišto dodavši:
„Mi smo u Županiji središnja Bosna osigurali mogućnost volontiranja, odnosno svim mladima nakon završetka studija omogućen je pripravnički ili volonterski staž gdje se u jednoj godini izdvaja oko 3,5 milijuna KM proračunskih sredstava za 300 mladih ljudi i tako im je omogućena konkurentnost na tržištu rada, a s druge strane izražavam i jedno nezadovoljstvo što do sada nije predložena nijedna Strategija za mlade u ŽSB i ja, kao Zastupnica u trenutnom mandatu pored niza inicijativa koje sam podnosila, vrlo brzo ću predložiti Nacrt Strategije za mlade u saborsku proceduru koja će obuhvatiti niz mjera kroz sve oblasti i nadležnosti ŽSB, kako poboljšati poziciju mladih, kako im olakšati život na našim prostorima i na neki način pokazati da mi mladi možemo raditi za bolje sutra.“
Uz nešto dužu diskusiju, na koncu su usvojeni i zaključci sinoćnjeg okruglog stola:
– Mladi mogu doprinijeti boljem sutra zajedničkim radom i većim angažmanom kroz nevladina udruženja, političke stranke i drugi aktivizam
– Sva tijela i institucije trebaju dati veću potporu u rješavanju problema mladih
– Neophodno je donijeti Strategiju za mlade – te se podržava inicijativa zastupnice Suzane Krišto za donošenje Strategije za mlade u Županiji Središnja Bosna
Aktivnosti projekta „Mladi za bolje sutra“ nastavit će se medijskom kampanjom i drugim aktivnostima u kojima će se promovirati Zakon o mladima FBiH.

Na okruglom stolu “Mladi za bolje sutra” predstavljen Nacrt Strategije za mlade KSB

Udruga za održivi razvoj UZOR…

Objavljuje Udruga UZORSrijeda, 19. rujna 2018.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here