Podizanje svijesti o muškom zdravlju: U Busovači održano predavanje “Prevencija karcinoma prostate i karcinoma testisa”

0
95

Studeni je mjesec posvećen podizanju svijesti o muškom zdravlju, a u sklopu te inicijative, udruga UZOR Busovača organizirala je sinoć javno predavanje u velikoj dvorani Općine Busovača. Tema predavanja bila je “Prevencija karcinoma prostate i karcinoma testisa”, a predstavila ju je doktorica Ana Trogrlić.

Sve veći broj muškaraca suočava se s karcinomom prostate i testisa, stoga je predavanje naglasilo ključnu važnost samopregleda u otkrivanju tih bolesti u ranim fazama. Doktorica Trogrlić istaknula je da je rano otkrivanje ključno za uspješno liječenje, te da je samopregled jednostavan, ali iznimno važan korak prema muškom zdravlju.

Poseban naglasak bio je na karcinomu prostate, najčešćem obliku karcinoma među muškarcima u Bosni i Hercegovini. Svake godine se registrira oko 1.000 novih slučajeva. Rano otkrivanje ovog karcinoma ključno je za uspješno liječenje, a jednostavno testiranje razine PSA može brzo ukazati na potrebu dodatnih ispitivanja. PSA, ili Prostata specifični antigen, je protein koji može ukazivati na promjene u prostati kada se nalazi izvan normalnih vrijednosti.

Udruženi napori udruge UZOR Busovača, doktorice Trogrlić te podrška lokalne zajednice stvaraju platformu za podizanje svijesti o muškom zdravlju. Rano otkrivanje karcinoma, educiranje o preventivnim mjerama i podrška zajednice ključni su elementi u borbi protiv ovih ozbiljnih zdravstvenih izazova.

Predavanje je bilo prilika za dijalog i postavljanje pitanja, stvarajući prostor gdje zajedno možemo raditi na stvaranju zdravije budućnosti za muškarce u Busovači i šire.

  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here