U UZOR-u obilježen Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece i Međunarodni dan prava djeteta

0
218
U nedjelju, 21. studenog kroz naše smo radionice obilježili Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece (obilježava se 19.11.) i Međunarodni dan prava djeteta (obilježava se 20.11.).

Radionica je počela u 10:30, a za uvodni dio razgovrali smo o tome što za djecu znači pojam sloboda. Brojne su asocijacije povezivali iz ovaj pojam: druženje, plivanje, da radimo što želimo, igra, odmor i brojne druge zanimljive ideje zabilježili smo na ploču i razgovarali o tome što nam naše slobode kao takve nose. To bi bile određene odgovornosti koje valja ispuniti kako bismo poštivali slobodu drugih. Na primjer, slobodni smo reći sve što želimo, ali sve dok naše riječi ne ugrožavaju i ne vrijeđaju druge. Na taj način slikovito smo približili ove pojmove djeci kroz svakodnevne životne situacije.
Glavni dio radionice i aktivnost kojoj smo se najviše posvetili bilo je izrađivanje plakata o dječjim pravima. Prvo smo zajedno pregledali sličice koje ćemo lijepiti na plakat, a tiču se nekih od osnovnih prava djeteta: pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, pravo na obrazovanje, igru i zabavu, pravo na održavanje osnovnih higijenskih potreba, zdravu i redovnu ishranu kao i uz naglasak na prevenciju nasilja nad djecom uz sličice i pojave koje su neprihvatljive. Sličice sko zajedno izrezivali, lijepili na hamer papir, zajedno smo pisali dječja prava i naglasili poruku “Stop nasilju nad djecom”. Djeca su koristeći škarice vježbala vještine pokretanja prstića i koordinaciju oko-ruka, ponavljajući napisan tekst vježbali su finu motoriku i pravilno držanje olovke, preciznost, koordinaciju i strpljivost prolaska cijelog procesa kako bismo došli do konačnog cilja a to je snažna poruka koju smo poslali ovim plakatom ali i znanja koja smo kroz ovu aktivnost usvojili. Ikako je riječ o sudionicima mlađeg uzrasta, smatramo da kroz ovakve aktivnosti u njima budimo svjesnost odgovornosti koju imaju ali i to da njihova prava moraju biti istaknuta i da ni jedno dijete ne zaslužuje nasilje.
Završne aktivnosti bile su nizanje brojeva od 1 do 10 uz pomoć kockica, vježbe fine motorike sa pompon kuglicama, slagalice i ostale samostalno kreirane materijale za vježbu.
Za kraj, opuštanje i odmor uz dječje pjesmice, grickalice i sokiće ni ovoga puta nije izostalo.
Do sljedeće nedjelje… ❤️

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here